sponsor

Dünden Bugüne YouTube

Dünden Bugüne YouTube

 0
 0
Dünyada en çok kullanılan video platformu olan YouTube şüphesiz ki hepimizin hayatında önemli bir yere sahip. Video izleme ve içerik üretip video ekleme imkanı sunan bu kanal nasıl kuruldu, dünden bugüne YouTube’da neler değişti, neler gelişti? YouTube’un kısa tarihi hakkındaki detaylar yazımızda!
Video İletiminin Zorluğu Dev Bir Markayı Yarattı
PayPal’da çalışan üç arkadaş olan Steve Chen, Jawed Karim ve Chad Hurley tarafından Şubat 2005’te kurulan ve domain’i aktif edilen YouTube’un kuruluşundaki amaç, videoların internet üzerinden pratik bir şekilde iletilmesini sağlamaktı. Yüklemesi uzun süren ve boyuttan dolayı mail içine yerleştirilemeyen videoların link paylaşılarak iletilmesi daha kolay olduğu ve internet dünyasındaki video platformu açığı, YouTube’un kısa sürede büyümesine olanak verdi. 2005 yılının Kasım ayında beta sürümünden çıkıp resmi olarak hizmet vermeye başlayan YouTube, hızlı bir şekilde büyüdü ve bir anda dünya çapında tanınır bir platform haline geldi. Aynı zamanda 2005 yılının Ekim ayında YouTube, ilk reklam anlaşmasını imzaladı ve platformun ilk reklamı Ronaldinho’nun rol aldığı Nike krampon reklamı oldu.
2006 Yılında Google, YouTube’u Satın Aldı
Resmi olarak açılmasının birinci yaş gününü kutladığı ayda YouTube, Google tarafından satın alındı. Bu yılda YouTube’a yüklenecek video süresi 10 dakika ile sınırlıydı. Ayrıca kişisel YouTube profillerini düzenlemek, videolara cevap vermek, cep telefonu sayesinde video yüklemek de 2006 yılında YouTube’da yapılan geliştirme çalışmaları arasındaydı. Yani YouTube henüz dev büyümelere imza atmadığı zamanlarda Google tarafından satın alındı.
Kısa Sürede Video Ağını Genişletmeye Başladı
Sadece İngilizce değil, 2007 yılında yerel dillerle ve ülkenin gündemine uygun bir şekilde de hizmet vermeye başlayan YouTube, 2008’de Lions Gate Entertainment, MGM gibi yapımcı firmalarla filmleri ya da dizi bölümlerini sitede yayınlamak üzere anlaştı. Bu durum YouTube’u kullanıcılar için daha vazgeçilmez kılan adımlar arasında yer aldı. Ayrıca, YouTube 2008 yılında 480p video yükleme imkanını da kullanıcılarına sundu.
Teknolojik Gelişmeler YouTube’un Büyümesini Hızlandırdı
2009 yılında 720p ve ardından 1080p çözünürlüklü videoların paylaşılıp izlenebilmesi, YouTube’da sunulan yeni ve önemli gelişmelerdendi. Aynı yıl, platformda video izlenme sayısı günlük 1 milyara ulaştı. YouTube’da günde izlenen video sayısı 2010 yılında 2 milyara, 2011 yılında 3 milyara, 2012 yılında ise tam 4 milyara ulaştı.
2012 Yılında YouTube’un İlk 1 Milyardan Fazla İzlenen Videosu Yayınlandı
YouTube, 2010 yılında, bugün de devam eden ve videoların başlarında veya ortalarında sunulan bir tanıtım modeli olan TrueView reklamlarla marka iş birliklerine kapılarını sonuna kadar açtı. Platformun 1 milyardan fazla izlenen ilk videosu, PSY’nin dillerden düşmeyen ve geçtiğimiz yıllarda bol bol duyduğumuz şarkısı Gangnam Style’ın video klibiydi.
Uzmanlık Alanları Pek Çok Kanalın Doğmasını Sağladı
YouTube, yakın geçmişteki başarılarına günümüzde de yenilerini ekleyerek devam ediyor. 2015 yılında 360 derece videoların kullanılmaya başlandığı, dakikada 72 saatten fazla videonun yüklendiği, her ay 4 milyar saat üzeri videonun izlendiği YouTube, Google’dan sonra en büyük arama motoru olarak görülüyor. Bu kadar fazla içeriğin üretilmesini sağlayanlar ise adlarını sıklıkla duyduğumuz “YouTuber”lar. Kendilerine ve uzmanlık alanlarına göre YouTube kanalı açıp özgün içerikler üreten YouTuber’lar, günümüz sosyal medyasında oldukça önemli bir yer teşkil ediyor. YouTube izleyicileri, YouTuber’lar sayesinde makyajdan otomobile, seyahatten spora birçok alan hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar. Böyle olunca da YouTube istatistikleri her geçen gün biraz daha artıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

sıfır bir 3 sezon 1 bölüm izle

Güncel Eset Keyleri - Hergün Güncel Key

Yeşil Çay Zayıflatır mı?

sponsor