sponsor

Hosting Nedir?

Merhaba arkadaşlar,
Bugün “Hosting seçerken nelere dikkat etmek gerekir?” diye bir soru aldım. Bunu blogum üzerinden cevaplayarak, bu işte yeni olan yada hostingler hakkında tam bilgiye sahip olmayanlar için hız, performans ve diğer tüm yönleriyle hostinglerden bahsedeceğiz.

Hosting Nedir?

Hosting, Türkçe adıyla (Barınma Alanı) web yazılım geliştirme işine giren herkesin duyduğu bir kavramdır. Web siteleri de dosyalardan oluşur ve bu dosyaların güvenli bir şekilde Web’e (Geniş Ağ – WAN) sunulması için dosyalar Sunuculara atılır. Fakat tamamen bir sunucunun bir siteye ayrılması sizlerin de takdir edebileceği gibi çok mantıklı bir olay değildir. Facebook gibi büyük projeler için veri merkezleri kurulmakta ve binlerce sunucu bir arada çalışmakta ama her site Facebook gibi değil :) O yüzden sunucular bölünerek web sitenizin ihtiyacınıza yönelik paketi alarak yayımlanması sağlanır.
Bu bölümlemeler ve hizmet satışı şu şekildedir;
  • Dedicated Server; Kiralık sunucu, bildiğimiz bir sunucunun tamamen kiralanmasıdır. Sunucu ağ, trafik, güvenlik gibi kaynaklarını ilgili veri merkezinden sağlar. Hatta sunucu bile veri merkezine aittir. Ama sunucunun yönetimi tamamen size aittir.
  • Co-Location; Kiralık sunucuya benzer bir hizmettir. Farkı ise burada sunucu bizzat şahsınıza aittir. Barındırması için bir veri merkezine gidersiniz ve sunucunuz için belirli bir ücret ödeyerek alan kiralarsınız, sunucunuz bu alanda veri merkezinin ağına katılarak yayın hayatına başlar. Üstün veri merkezlerinde telli, parmak izi gibi güvenlik önlemlerine sahip, herkesin erişemeyeceği şekilde barındırılır sunucunuz. Yönetim tamamen sizdedir ve sunucu da size aittir.
  • VPS; Virtual Private Server, yani Sanal Kişisel Sunucu, bu konuya girmeden önce sanal sunucu nedir ondan bahsetmek isterim, sanal sunucu mevcut sunucular üzerinde yazılımlarla oluşturulmuş, küçük sunuculardır. Barındıkları sunucunun kaynaklarından kullanırlar. Ve iki türdürler bunlardan birincisi sanal kişisel sunucudur. Sanal kiralık sunucu aldığınız zaman fiziksel sunucunuz da yani gerçek sunucudaki kaynakları paylaşarak kullanırsınız.
    Yani o sunucuda 20 tane sanal sunucu oluşturuldu diyelim ve sunucunun ram miktarı 32 GB bunun size satılan boyutu 8 GB olsun. Yani sizin sanal sunucunuz 8 GB Ram’e sahip makine üstünde. Siz 8 GB kullanma hakkına sahipsiniz, diğer sanal sunucularda değişik ram miktarlarına sahipler.
    Siz Ram’in 4 GB’ını aktif olarak kullanıyorsunuz, kalan 4 GB hakkınız ise boşta bu durumda ihtiyacı olduğu zaman sizinle aynı sunucuda barınan o 20 sanal sunucudan birisi sizin 4 GB boştaki hakkınızdan kullanabilir.
  • VDS; Virtual Dedicated Server, yani Sanal Kiralık Sunucu yada diğer adıyla Sanal Adanmış Sunucu, bu da yukarıda bahsettiğimiz sanal sunucu türünün ikincisidir. VPS’den farklı olarak bir VDS aldıysanız ve size atanan sistem kaynaklarını, örneğin; ram, cpu vs. ne olarak belirlendiyse onu kullanırsınız ve kullanmadığınız miktar diğer sanal sunucular ile paylaşılmaz.Yani 8 GB Ram’in 4 GB’ını kullanıyorsunuz, 4’ü şuan boşta, boşta olan ram miktarı boş olarak kalacaktır. Bir başka sunucu bu ramdan kullanamayacaktır. Sanal sunucular orta seviye projeler içindir. Büyük seviyeli proje olma yolunda giden siteler veya yazılımlar içinde başlangıç niteliğini taşırlar. Daha büyük projeler Dedicated veya Co-Location hizmetleriyle barınırlar. Eğer daha da büyük bir hal alırsa proje, o zaman proje sahibi kendi veri merkezini kurar.
  • Hosting; yukarıda onca sıkıcı şeyden bahsettikten sonra asıl konumuza geldik. Hosting hizmeti, yani barınma hizmeti düşünün, fiziksel bir bilgisayar var adı sunucu, onun içinde sanal sunucular var, sanal sunucuların her birisi başka sanal sunucular oluşturabiliyor ve sanal sunucular ise hosting hesapları oluşturuyor. Yani barınma alanları oluşturuyor. Hosting web sitenizi internete açmanızdaki en küçük birimdir. Bu en küçük birimin dikkat edilmesi gereken çok önemli noktaları vardır.
    Kimden alındığı çok önemlidir; sanal sunucuya sahip birisi tarafından mı yoksa bizzat fiziksel sunucunun sahibinden mi alındı ve var olan fiziksel sunucu dedicated ile mi o kişide yoksa Co-location mı, yoksa kişinin kendi veri merkezindeki sunucusu mu gibi önemli ayrıntılara dikkat etmek gerekir. Konunun devamında bunları sebepleriyle inceleyeceğiz, ancak bundan önce incelememiz gereken son bir çeşit var.
    “Ee, hani en küçük birim hostingdi?” dediğinizi duyar gibiyim, evet arkadaşlar ama hostingden önce küçük bir birim daha var değinmemiz gereken. Bu birimden bahsedebilmek için önce hostingden bahsetmek durumundaydım.
  • Reseller Hosting; Hosting de kendi içinde ayrılıyor. SEO Hosting, Kurumsal Hosting gibi ticari amaçlı isimlendirmeler bir yana hostingin alt grubu olarak, teknik açıdan inceleyebileceğimiz grup, Reseller Hosting yani “Bayi Barındırması”dır. Adı üstünde reseller hostinglerde birer hostingdir yani sitenizi barındırırsınız, ancak birden fazla siteniz varsa yada küçük çaplı hosting satışları yapıyorsanız, reseller hosting size bir bayilik sağlamaktadır. Siz aldığınız kaynaklar sınırları içerisinde başkalarına hosting hesabı açabilir hale geliyorsunuz. Reseller hostingin normal hostingden farkı budur.

Hosting Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Hosting alırken öncelikle kimden aldığınız çok önemli, yasalarca da belirlenmiş olan hususlar vardır. Hosting satışı yapacak kişilerin, yani barınma hizmeti verecek firma ve kişilerin (yer sağlayıcılar, veri merkezleri) şu durumlarını kontrol edin;
  1. TİB’den alınan ve kimlik, adres bilgilerini doğrulamayı amaçlayan, tüketiciyi ve sunucu üzerinden yapılan veri akışının güvenliğini sağlayan yasaya göre kişiler YS Belgesi almak zorundadır. YS Belgesi almayan birisinin hosting satışıdır resmi ve yasal değildir.1 Hizmet alacağınız kişi veya firmaların YS Belgesi bilgileri sitelerinde yazmak zorundadır. Yazılan bilgilerin doğruluğunu TİB’in sitesinden kontrol edebilirsiniz.
  2. Vergi kaydının olması
  3. Hizmet yeterlilik, ISO, gibi sertifikaların olması şirkete olan güveninizi arttırmaya yardımcıdır. Olmaması çokta büyük bir sorun değildir. Belge hususunda en önemli nokta vergi kaydı ve ys belgesidir.
Vergi kaydı olmayan ve YS Belgesi bulundurmayan kişilerle asla çalışmamanız gerekmektedir.
Teknik açıdan ise hostinglerde hız, performans, yeterlilik gibi konulara değinelim. Öncelikle hosting satışı sırasında bizlere sunulan seçenekleri tanıyalım, bir hosting paketi alacağınız da firmalara sizlere sundukları seçeneklerde şunlardan bahsederler;
  •  İşletim sistemi; Linux, Windows olmak üzere iki türdür. Windows sunucular üzerinde ASP.NET ile geliştirilmiş web yazılımlarının barınması uygundur yada windows tabanlı geliştirilmiş yazılımların. Linux sunucular ise PHP içindir. Windows sunuculara da PHP kurulabilmektedir. Ancak bir çok özelliğinden faydalanamama durumunuz olabileceği gibi, güvenli ve performanslı olmayacaktır.
    Hosting seçerken işletim sistemine karar verme konusunda yaygınlaşmış olan ve %99 kullanılan politika şudur; ASP.NET gibi windows tabanlı sistemlerde Windows Hosting, PHP için Linux Hosting.
  • Web Alanı;  Disk alanı olarakta adlandırılır. Bu özellik sizin dosyalarınızın sunucunun hard diskinde kapsayabileceği alanı belirtmektedir. Yani sizin site dosyalarınız 50 MB ise size disk alanı 100 MB’lık olan bir hosting paketi yetecektir. Ancak şu unutulmamalıdır ki, yazılımlarınız da sunucuya fotoğraf, video, ses kaydı vb. bir dosya yükleme söz konusu ise ziyaretçileriniz siteniz üzerinden dosya yükleyebiliyorsa disk alanını bunu da göze alınarak hesaplamalısınız. Çünkü bu dosyalarda hard diskte yani disk alanınız da depolanacaktır ve disk alanınızdan kullanacaktır. Diskin yetersiz gelmeye başlaması durumunda hosting firmasıyla konuşup ücret karşılığında arttırmanız tabii ki de mümkündür. Ancak ziyaretçi sayısı/yapılacak yükleme sayısı gibi kriterlerden yola çıkarak optimum bir değer tahmin etmeniz ve bu seviyede bir disk alanı almanız gerekmektedir. Yeni başlayanlar için 500MB-1 GB-5GB disk alanlarından birisi yeterli olacaktır. Unutmadan veri tabanına kaydedilecek olan veriler, kullanıcı adı, şifre, yazılar vs. ve maillerinizde disk alanını kullanır.
  • Bandwidth; Bant genişliği yada diğer adıyla trafik, bu değer ziyaretçilere aylık ne kadar veri aktarabileceğinizi gösterir. Ziyaretçinin bir sayfaya girmesi o sayfayı indirmesidir, sitenizde barınan bir fotoğrafı görüntülemesi, o fotoğrafı indirmesi demektir, bir video, müzik vb. görüntülemesi o dosyaları indirmesi anlamına gelir. Yapılan bütün indirmeler sizin trafik kotanızdan yer. Sade sitelerde bandwidth ihtiyacı fazla olmazken yüksek kaliteli görsellerin sık olduğu, videoların olduğu sitelerde bandwidth değeri büyük önem taşımaktadır ve ziyaretçi sayısına göre yüksek rakamlar tercih edilmelidir.
    Trafik değeriniz 10 GB olsun, bu 10 GB sonsuza dek harcayacağınız trafik miktarı değildir. Trafik miktarı aydan aya yenilenir. 10 GB trafiğin 5 GB’ını bu ay kullandıysanız bir sonraki ayın 1’ine geldiğinizde kullanmış olduğunuz kota sıfırlanıp 0 GB kullanmış olursunuz ve yine 10 GB hakkınız olur. Bandwidth miktarı sitede yayınlanacak dosya indirmeleri, medya dosyaları ve ziyaretçi sayısı ile tespit edilmelidir. Başlangıç seviyesinde bir site için 5-10GB bandwidth idealdir. Bandwidth miktarınızı takip etmelisiniz eğer daha ayın yarısına gelmeden kotanız dolmak üzereyse bu demektir ki siteniz büyümeye başladı ve bandwidth değerinizi arttırmanın zamanı geldi. Firmanızla görüşerek bandwidth değerinde artışa gitmelisiniz.
  • E-posta Hesabı; hostingler aynı zamanda mail sunuculuğu yapmaktadırlar. Gelen mailler sizin disk alanınızdan kullanırlar. Bazı firmalar açabileceğiniz E-posta hesabı sayısını kısıtlar. Örneğin 5 e-posta hesabı hakkı verildiyse isim@alanadiniz.com şeklinde 5 adet e-posta açabilirsiniz anlamına gelir.
  • E-posta Kotası; bazı hostinglerde (genelde kurumsal hostingler) mailler disk alanınızdan bağımsız olarak bir mail sunucusunda tutulurlar. Bunun sebebi mail sunucularında ki mail aktarım işleminin daha güvenli ve gelen kutusuna düşme olasılığının daha yüksek olmasıdır. Kurumlar için mailler önem arz ettiğinden kurumsal hostinglerde e-postalar hostingin barındığı sunucu da değil ayrı bir sunucuda tutulur. Haliyle hostinginizin disk kotasından kullanmaz. Bu durumda paketlere e-posta kotası özelliği gelir. Bu kota sizin mail sunucusunda ki hard diskte ne kadar boyutluk bir yere sahip olduğunuzu belirler. E-posta hesaplarınızda sakladığınız maillerin toplam boyutu bu boyutu geçemez.
  • Veritabanı; bazı firmalar oluşturabileceğiniz veritabanı sayısına kısıtlama getirir. Sitelerin dinamik olması için veri tabanına ihtiyaç vardır. Burada kullanıcı bilgileri, yazılarınız, içerikleriniz gibi bilgiler tutulur. 1 site için 1 veritabanı yeterlidir. Ancak bazı projelerde birden fazla veri tabanına ihtiyaç olabilir yada aldığınız hosting size 1’den fazla alan adı barındırma hakkı veriyorsa tek veritabanı sizin ihtiyacınızı karşılamayacaktır.
  • Domain Sayısı; genelde hostinglerde tek alan adı kullanılır. Yani bir hosting aldığınızda bu sadece 1 alan adına ait olur. Ancak bazı firmalar son yıllarda hosting hesaplarını da reseller hostinglere benzer bir şekle getirdiler. Reseller ile arasında tabii ki fark mevcuttur. Genelde bir hosting de bir site barınır ancak bazı paketler ile size 2 site barındırma, 3 site barındırma hakkı verilebiliyor.
  • Subdomain; alt alan adı anlamına gelen subdomain, alan adınızdan alt domainler üretmenizi sağlar. Örneğin; mobil.yazilimyazari.com, php.yazilimyazari.com gibi bazı firmalar alt alan adı sayınızı kısıtlar. Bazıları ise limitsiz tutar. 5 adet alt alan adı izni bulunan bir paketten *.siteadiniz.com şeklinde 5 adet alt alan adı oluşturabilirsiniz.
  • Yazılım sürümü; php veya asp.net’in sürümleri alacağınız pakette dikkat etmeniz gereken önemli unsurlardandır. Eğer sizin sisteminiz PHP 4’e göre yazıldıysa PHP 5’te bazı fonksiyonlar kalkmış veya değişmiş (deprecated) olabileceğinden sisteminizin 5’te çalışmama olasılığı mevcuttur. Bu yüzden kullanacağınız sistemin hangi yazılım sürümüne uygun yazıldığını bulup, sorun çıkartmayacak sürüm aralıklarında bir hosting seçmeniz gerekir. Eğer bu konularda bilginiz yoksa yazılımınızın ihtiyaç duyduğu sürümü öğrenip, hosting paketi alacağınız yere bu sürümde bir yazılım bu hosting paketinde sorunsuz çalışır mı diye sorunuz.
  • Panel; Hostingleri yöneteceğiniz paneldir. Bir çok panel mevcuttur. Linux hostingler için en ünlü iki panel; Cpanel, Paralell Plesk. Bunun dışında directadmin gibi bir çok panelde mevcuttur ancak ben bu iki panelden şaşmamanızı öneriyorum.
  • Softaclaus; bazı firmaların özellik olarak gösterdiği bu seçenek bir yazılımdır. İşi ise sizin kurmak istediğiniz hazır yazılımların (WordPress, joomla vb.) panelinizden hızla kurulmasını sağlar, sizi dosya indirme ve ftp ile aktarma zahmetinden kurtarır. Olması çok gerekli bir özellik değildir.
  • Antispam, uptime vs; diğer özellikler bir çok firma da değişmekte olup size bir hostingin zaten görevi olan bazı konuları örneğin uptime oranını da gösterip bir paket halinde sunmaya kalkılması bence yanlıştır. Uptime kişilerin sunucusunun sorunsuz bir şekilde açık olma süresidir. Haliyle bu her hosting firmasının %99’da tutması gereken bir değerdir. Bunun bir satış stratejisi olarak kullanılmasına karşıyım.
  • Litespeed; önemli konularımızdan bir tanesi ise litespeed, sunucu ve ziyaretçi arasındaki iletişimi apache sağlar fakat yoğun trafikli sitelerde apache tek başına http trafik yükünü kaldıramayacak hale gelir. Bu durum hostinglerde yavaşlamaya, sunucularda ise kapanmlara sebep olabilir. Eğer hosting paketinizde litespeed varsa sizin hız performansınız 2’ye katlanacak anlamına gelir. Litespeed destekli bir hosting paketi yoğun trafiği karşılayabilir hale gelir. Litespeed ücretli bir yazılımdır eğer bir sunucu veya sanal sunucu sahibi iseniz, firma size bu hizmeti sunmadıysa lisans parasını ödeyerek kurmanız gerekir. Eğer bir hosting sahibiyseniz, paket alırken Litespeed destekli bir paket almanız yeterlidir. Ekstra bir lisans ücreti ödemeyeceksiniz.

Hızlı Bir Hostinge Sahip Olmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evet arkadaşlar, hostinglerin temel özelliklerini tanıdık. Şimdi hızlı bir hosting sahibi olmak, sitelerinizin hızlı açılmasını sağlamak için hosting paketi alırken nelere dikkat etmek gerekir bunlara değinelim.
  1. Litespeed desteği; aldığınız hosting paketinde litespeed desteği olması sitenize hız kazandırır.
  2. Alt Yapı Özellikleri (Çok dikkat edilmesi gereken konu);
    1. Hostinginiz bir sunucu üzerinde barınıyor, artık bunu biliyoruz. Sunucu ise bir veri merkezinde barınıyor bunu da biliyoruz. İşte önemli nokta barındığınız sunucunun özellikleri, sunucunun barındığı veri merkezinin özellikleridir. Bu bilgilere ise “Alt Yapı Özellikleri” denilmektedir.
    2. Bir hosting firması ile çalışacağınız zaman alt yapı özelliklerini öğrenin, sitesinde yazmıyorsa sorun. Ve bu alt yapıda kaç site barındığını sorun. Yani bir sunucu kaç site barındırabiliyor.
    3. CPU Limiti; her hosting paketinin bir CPU kullanım limiti mevcuttur. Çoğunluk %25 izin vermektedir. Bu ne anlama gelmektedir? Bilgisayarda görev yöneticisini açtığımızda çalışan programların belli bir % ile CPU’yu kullandığını görürüz. x Programı %10 CPU gibi kullanımı gösterir bize. İşte sizin sitenizin de o sunucular üzerindeki işlemcinin % kaçını kullanabileceğini gösterir bu miktar. Eğer yazılımı sıkıntısız bir siteyse ve ziyaretçi sayısı çok çok fazla değilse %25 CPU site yetebilir ancak ziyaretçi sayısına ve site yazılımının optimazasyonsuz olmasına bağlı sebeplerle siteniz daha fazla CPU ihtiyacı doğurabilir. CPU sınırınızı aştığınız zaman CPU kullanımı normale inene kadar sitenize erişim kesik olacaktır.
    4. Server Load; bir başka önemli bir husustur. Hosting paketleri için bu değer konusunda yapılabilecek çok fazla bir şey olmadığı gibi bu değeri de panelinizden takip etmek gereklidir. Adından da anlaşılabileceği gibi tamamen sunucuyla ilgili olan bu değer. Sunucu yükünü belirtir.
      Barındığınız sunucunun cpu miktarına bağlı olarak atanan bu değer sizin sunucuya bindirebileceğiniz yükün sınırlarını çizer.
      Bir linux hosting servisinin cpanel’ine girdiğimizde sol altta Servis durumu -> Görüntüle yazar bu linke tıkladığımızda karşımıza gelen panelde hostinginize dair kullanım verileri ve özellikler görüntülenir. Bunu bir resimle gösterelim;
      (Cpanel İstatistik)
      Evet gördüğünüz gibi burada bazı değerler bulunmaktadır ve bunların durumundan bahsedilmektedir. Hepsinden bahsedeceğiz ancak şuan asıl konumuz Server Load miktarı burada görebileceğiniz gibi benim hostingimin bağlı olduğu sunucuda bana izin verilen load miktarı 6 olarak parantez içerisinde belirtilmiş. Benim sitem şuanda bu load miktarının 2.68’ini kullanıyor. Bu demektir ki bu sunucunun load miktarı benim sitem için şuanda yeterli. Bu değer takip edilerek load miktarının yetersiz kalması durumunda sanal sunucu kullananlar için arttırma talebi, hosting paketi kullananlar için ise başka bir sunucuya taşınma veya yeni paket alma sebebi demektir.
    5. Buradaki diğer değerleri değerlendirelim;
      1. httpd; httpd apache’yi temsil eder. Sitenize yapılan giriş ve çıkışların her birisi istektir. Sizin bu sayfaya girmeniz sunucuya bu sayfayı oluşturması ve size sunması için bir istek göndermektir. İşte bu isteklerin gönderilmesini Apache yazılımı sağlar. Burada ise Apache’nin aktif olup olmadığı yani sitenize erişimin http üzerinden mümkün olup olmadığı belirtiliyor. Up yazması sıkıntısız çalıştığının göstergesidir.
      2. exim; exim, bir mail gönderme yazılımıdır. Hostinginiz aracılığı ile mail göndermek veya almak istediğinizde bunu sağlayan bir yazılımdır. Burada yine exim’in sorunsuz çalıştığını görüyoruz.
      3. named; yine daha çok sunucuları ilgilendiren bir kavramdır kendileri, named DNS’lerle alakalı olup, sunucuya gelen alan adı isteklerine cevap verir. Siz yazilimyazari.com yazıp girdiğiniz de benim domainime girdiğim DNS’teki sunucuya bir istek gider, alan adım istek olarak gider ve sunucu bu isteği named sayesinde alır ve bir cevap oluşturup site varsa resolver aracılığı ile ip adresini çözümleyerek size içerik üretilmesini sağlar.
      4. mysql; hostinglerde yaygın iki tür veritabanı vardır bunlardan birincisi mysql, diğeri ise mssql’dir. PHP ile kullanılan veritabanı mySQL’dir. Bu PHP ile msSQL kullanamayacağınız anlamına gelmez, ancak genel kullanım yoğunluğu PHP-mySQL şeklindedir ve performans açısından platform farklılıkları nedeniyle bu ikili tercih yararlıdır. ASP, ASP.NET ile ise msSQL kullanımı yaygındır. Burada benim hostingim mysql veritabanı ile çalışmaktadır ve mysql yazılımının ne durumda olduğunu görüyorum. Şuan mysql yazılımı sorunsuz çalışmaktadır.
      5. cpsrvd; Cpanel yazılımının durumunu belirtir, şuan da erişebildiğime göre ve orada up yazdığına göre :) bu yazılımda sorunsuz çalışıyor.
      6. pop, imap; Eğer daha önceden mail kurulumu gerçekleştirdiyseniz yabancı olmadığınız kavramlardır. Maillere uzaktan erişmenizi sağlayan iki protokol hizmetidir, POP ve IMAP. Bu hizmetlerin de çalışma durumlarını burada görebiliyoruz.
      7. spamd; Gelen e-postalarınız da spam miktarını azaltmak için kontrol görevini yerine getiren yazılımdır. Bu yazılımında çalışma durumunu görüyoruz.
      8. ftpd; Sitenize bir dosya atacağınız zaman FTP hesabınızla, ftp programları aracılığıyla atarsınız. İşte bu ftp protokolünü yürüten sizin ftp erişiminizi sağlayan, kısaca sunucuya, sunucudaki alanınıza FTP ile erişiminizi sağlayan yazılımın adı; ftpd. Burada yine çalışma durumu hakkında bilgi görüyoruz.
      9. clamd; Sunucuyu virüslerden korumak amaçlı çalışan bir anti-virüs yazılımıdır. Çalışma durumu hakkındaki bilgi gösteriliyor.
      10. Memory Used; Bellek kullanımı, yani ne kadar ram kullandığınızın göstergesidir. Bu noktada sizin kullanabileceğiniz ram’in tıpkı cpu da olduğu gibi bir limiti mevcuttur. Bu limitin aşılması durumunda siteniz SWAP’a başvurur.
      11. Swap; Siteniz bellek kullanımını aştığı zaman belleğe yazılması gereken bilgilerin disk üzerine yazılarak buradan işlemlerin devam ettirilmesi anlamına gelir. Swap’ın sürekli kullanımı sıkıntılı bir durumun işaretidir. Şöyle ki; ya bellek kullanma miktarınız az yada siteniz belleği çok fazla kullanıyor. Swap kullanılmasından çok hoşnut olunacak bir özellik değildir. Çünkü verileri hard diske yazar ve hard disk ramlerden daha yavaş çalışır. Ancak yukarıda alt yapının önemini vurgulamış olmamın bir yönü bu noktada önümüze çıkıyor. Eğer hosting aldığınız firma, sunucularında SSD diskler kullanıyorsa bunlar normal hard disklere göre çok çok daha hızlı hard diskler olduğundan SWAP kullanımı hız açısından size çok şey kaybettirmez. Fakat normal hard disklerde hız açısından ciddi sıkıntılar yaşayabilmeniz mümkündür.
      12. Disk; adı üstünde disk üzerindeki işlemlerin kullanım oranını göstermektedir. Görev yöneticisinde ki yazılımların diskinizi kullandığını gösterdiği yüzde ile benzerdir.
    6. Hosting alacağınız kişi gerçek bir firmamı yoksa sanal sunucu, reseller gibi paketler üzerinden hizmet veren bir kişi mi bunu çok iyi öğrenin. Çünkü alacağınız hizmetin kalitesi hizmeti aldığınız yerin bir firma olmasıyla mümkündür. Dedicated ve Co-Location için bir şey diyemeyeceğim, sonuçta sunucu alımı yada kirası mevcut bu kişiler elbette firma olarak hizmet gösterebilirler. Bu durumlarda sıkıntı yok. Ancak yüzde yüz bir memnuniyet istiyorsanız bizzat veri merkezi ve kendi sunucuları olan, adını kanıtlamış bir firmayla çalışın ve firma seçiminde yukarı bahsettiğimiz kriterleri önemseyin.
Hız açısından bir çok özellikten bahsettik, sunucuları, hostingleri ve çalışma mantıklarını, istatistik değerlerini yakından tanıdık.
Burada hızlı bir web barındırma hizmetine sahip olmak için dikkat etmemiz gereken özellikler litespeedload, memory used – swap değerleri ve hostinginizin barındığı alt yapı özellikleridir.
Umarım faydalı olabilmişimdir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

sıfır bir 3 sezon 1 bölüm izle

Güncel Eset Keyleri - Hergün Güncel Key

Yeşil Çay Zayıflatır mı?

sponsor