sponsor

Blog Nasıl Açılır? Blog Oluşturma Rehberi

Blog Nasıl Açılır? Blog Oluşturma Rehberi

Şimdi arkadaşlar bu sayfada size SIFIR teknik bilgi ile bir blog nasıl açılır adım adım tüm aşamaları atlamadan anlatacağım. Bu yazının sonunda sizinde blogacmak.com gibi bir blog sayfanız olacak. Bu işlemi 3 Aşamada yapacağız.
1. Aşama – Blog açmak İçin Gerekenler
  • Domain
  • Host
2. Aşama – Blog Kurulumu
  • Site için cpanel ve yazı platformu kurulumu (WordPress)
  • Yazı Ekleme, Tema seçimi ve kurulumu
3. Aşama – SEO Çalışmaları (Sitemizin görünürlüğünü arttırma çalışmaları)
Bir Teklifim Var!
Blog açmak istiyorsunuz ama nasıl yapacağınız konusunda kafanız karışıksa, hiç dert etmeyin sizin için;
  • Blogunuzu açıp,
  • SEO ayarlarınızı yapıp,
  • Google’a sitenizi ekleyebilir,
  • Size nasıl yazı, resim, video ekleyebileceğinizi adım adım gösterebilirim.
    İletişim:blogacmakcom@gmail.com 
Başlamadan önce…
#Ben daha bloguma isim dahi bulmadım diyenler > Blog isim önerileri
#Peki ismi buldum ne yazacağım ki diyenler > Blog konuları
#Peki bu işte para var mı? diyenler > Blogdan para kazanmak
İsterseniz yazımda anlatacaklarımı Video olarak da izleyebilirsiniz!
ÖNEMLİ! Son güncelleme ile videodaki ilk 3 adım değişti. Aylık 1 dolardan, aylık 1,5 dolara çıktı. Değişen ilk 3 adımı RESİMLERLE aşağıda anlattım. Geri kalan aşamaları videodan da takip edebilirsiniz.

1. Aşama – Blog Nasıl Açılır ? – Domain ve Host Alımı

Blog açma aşamasında bize gerekli olan en temel iki şey domain ve hosting’dir. Şimdi biz bu işlemi çok kısa bir sürede ikisini aynı anda alarak gerçekleştireceğiz. Ve domain için herhangi bir ücret ödemeyeceğiz. Hosting paketininin yanında domain ücretsiz olarak hediye edilecek.
İlk önce hosting paketini almak için (benim de kullandığım) Godaddy Kampanya sayfasına gidiyoruz.
Neden Godaddy? Kısaca anlatayım; dünya’nın en fazla domainini barındıran (65 milyon), Türkçe destek veren, sitenizi hack saldırılarına karşı koruyan, sınırsız bant genişliği (trafik) veren ve bu hizmetler için sadece sizden aylık $1,5 (bir buçuk dolar) alan tek firmada ondan. Kampanya şu an için mükemmel derecede ucuza hizmet almanızı sağlıyor.
♦ Godaddy kampanya sayfasına gittiğinizde aşağıdaki hosting paketlerinden birini seçmeniz istenecek. Eğer kampanya’dan faydalanmak ve Aylık $1,5 (bir buçuk dolar)’a host ve domaininizi almak istiyorsanız, Ekonomik Paket’den devam etmelisiniz.
℘Buradaki ekonomik paket bir çok yerli firmanın sunduğu lüks pakete bedeldir. Özellikle DDOS (Hack) koruması, sınırsız trafik, 100 GB (yaklaşık olarak 100.000 fotoğraf yükleseniz ancak doldurabilirsiniz diyebilirim), ücretsiz domain ve hızlı site kurulumu özelliği ile çok dolu bir paket alıyorsunuz.

blog nasıl açılır godaddy paketleri

♦ Bundan sonra karşınıza çıkan ekranda sizden domaininizi (alan adınızı) seçmenizi yani isteyecek ve hosting ile domaini hediye ettiği için domain(alan adı) için bir ücret ödemeyeceksiniz. Ben bu alana “blog acmak” kelimesini yazdım ve blogacmak.com şeklinde bir sitem oldu. Sizde bu alana hangi isimde bir domain(alan adı) istiyorsanız onu yazmalısınız. Blog açmak kelimesi yerine istediğiniz kelimeyi yazabilirsiniz. Blog nasıl açılır aşamalarından en önemlisi bu domain seçimi diyebilirim. Sonradan domain değiştirmek zor olacağından gerçekten doğru karar vermek önemli. Bunun için blog isimleri önerisi yazıma bakabilirsiniz.
godaddy kayıt
♦ Eğer almak istediğiniz domain kimse tarafından kullanılmamış ise aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi bir onay mesajı görünecektir. Bazen istediğiniz domain başkası tarafından alınmış oluyor ve sizden tekrar denemenizi isteyen bir mesaj görünüyor. Yapmanız gereken başka bir domain yazmayı denemek olacaktır. “EVET” yazısını gördüğünüzde artık bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz. “Seçin ve Devam Edin” linkine basmanız yeterli.
godaddy domain seçimi
♦ Aşağıdaki ekranda ödeme yapacağınız ürünleri göreceksiniz. Sizinde gördüğünüz gibi %60 bir indirimle hostinginizi O TL ye de domaininizi alacaksınız. Bunun sebebi kampanya sayfasındanhostingi satın alıyor olmanız.
blog nasıl açılır godaddy hesap açmak
#Bu ekrandaki adımlardan bahsedelim:
Resimdeki 1. adıma geçmeden önce 2. ve 3. adımı kontrol etmek gerekli. Özellikle Godaddy bazen bu aşamada size ekstra özellikler sunuyor veya 24 aylık seçeneği işaretli bırakıyor. Siz isterseniz bu aşamadaki ekstra çıkan özellikleri kaldırabilirsiniz.
2.Bölüm: Bu bölümdeki 12 aylık hosting paketi işaretlenmesinde fayda var. Sonuçta 24 ay veya 36 aylık host ve domaini alıp daha sonra projeden vazgeçtiğinizde boşuna daha fazla para ödemiş olacaksınız. Ama ben çok kararlıyım uzun vadede sitemi kuracağım diyen arkadaşlar 24 ay veya 36 ay seçebilirler.
3.Bölüm: Bu bölümde de 1 yıllık domain kaydını seçmenizi öneriyorum ama tabi ki yukarıda da dediğim gibi ben uzun vade iş yapacağım diyenler daha fazla ödeyerek yılı uzatabilirler.
1.Bölüm: 2. ve 3. bölümleri ayarladıktan sonra TOPLAM: 113,67 TL gibi bir rakam görünmeli. Artık başka bir alanı işaretlemeden Hesap Oluştur bölümünden devam ediyoruz.
♦ Karşımıza çıkan hesap oluştur alanındaki bilgileri doğru bir şekilde dolduruyoruz.
blog nasıl acilir hesap oluşturma
Hesap bilgileri bölümü godaddy.com sitesindeki panelinize girerken kullanacağınız bilgilerdir.
E-posta adresinize domain ve hosting bilgileri gelecektir. Kullanıcı adı bölümüne yazacağınız isimle godaddy hesabınıza giriş yapacaksınız. Şifre, hesaba giriş için kullanacağınız en az 8 karakterden oluşan, büyük ve küçük harf, rakam içeren şekilde olmalıdır. PIN bölümü ise aynı rakamlardan oluşmayan 4 rakamlı bir şifre diyebiliriz. Bazı durumlarda lazım olabiliyor.
♦Karşınıza aşağıdaki gibi bilgilerinizi dolduracağınız bir alan geliyor. Bilgileri doğru girmenizi tavsiye ederim. Her hangi bir sorun yaşadığınızda kişisel bilgilerinizle tüm hesabınıza tekrar erişim sağlayabilirsiniz.
blog nasıl açılır fatura
Vergi No- Vergi muafiyeti için vergi numaranızı ekleyin : Bu bölüm firmalar için doldurulup KDV iadesi alınabilecekleri bir bölüm. Domain ve Host firma adınıza alınmıyorsa gerek yok doldurmanıza. Burdan “Kaydet” linkini tıklayarak devam ediyoruz.
♦ Bundan sonraki Ödeme bilgileri istenen alana kredi kartı bilgilerinizi giriyorsunuz. “Kaydet” linkine tıklayıp ödeme aşamasını bitiyoruz. Artık domaininiz ve hostinginizi aldınız. İkinci aşamaya geçip sitemizi kurabiliriz.
blog nasıl açılır ödeme

2. Aşama – Blog Nasıl Açılır ?  – Blog Kurmak

♦ Blog nasıl açılır aşamasının son ayağına geldik. Siparişimizi verdikten sonra “Teşekkürler” yazısı karşımıza çıkıyor. Biz Godaddy panelimize tıklıyoruz (Sağ üst köşedeki isminize tıklıyoruz)(1). Burada açılan panelden “Alan adlarını yönet” linkine (2) tıklıyoruz.
blog nasıl acilir alan adlari hesap
Burada domaininizin neredeyse hazır olduğunu söyleyen bir yazı göreceksiniz. O alanın sağ üstündeki çarka tıklayıp (3) açılan kutudaki “Alan adı ayarları” yazan alana tıklıyoruz.
blog nasıl acilir alan adlari 1
♦ Açılan pencerede turuncu bir uyarı göreceksiniz. Sizden Eposta adresinizi doğrulamanızı isteniyor. Linke tıkladığınızda“Eposta gönderildi” yazısını göreceksiniz. Bundan sonra yapmanız gereken mail adresinize gidip linki doğrulamak.
blog nasıl açılır mail onayı
Mail adresinize gittiğinizde (godaddy’ye kayıt olurken girdiğiniz mail), Godaddy’den gelen “İşlem gereklidir!….” şeklinde başlayan bir mail geldiğini göreceksiniz. Mail adresinize girip Eposta adresinizi doğrulayın linkine tıklayacaksınız.
blog nasıl acilir gmail doğrulama
♦ Eposta adresinizi doğruladıktan sonra açılan pencereden “Hesabıma Git” linkine tıklıyoruz.
godaddy hesabına giris
♦ Açılan pencereden “Web Hosting” bölümünden “Yönet”  linkine tıklıyoruz
web hosting alanına giris
♦ “Yeni Cpanel” başlıklı pencereden “Ayarla”  linkine tıklıyoruz.
blog nasıl açılır cpanel
♦ “Bir Alan Adı Seçin” başlıklı pencereden “İleri” linkine tıklayarak devam ediyoruz.
alan adı secimi
♦ “Veri Merkezi” başlıklı pencereden bloğumuzun barınacağı serverı seçiyoruz. Hiç kafanız karışmasın en hızlı serverlar Avrupa’da olduğundan Avrupa’yı seçip devam ediyoruz.
veri merkezi secimi
♦ “Cpanel Oturum Açma Bilgileri” başlıklı penceredeki bilgileri istenen ölçütlere göre dolduruyoruz. Bu bilgiler sitemizin içine kuracağımız bilgilerin temeli.
blog nasıl açılır cpanel ayarları
♦ Bundan sonraki aşamada “Bir wordpress web sitesi oluşturun” başlıklı pencere açılıyor. Ben bu aşamayı “Hayır” diyerek atlıyorum. Bu şekilde kurulumda bazen hata alabiliyoruz. O sebeple bu aşamayı daha manuel bir şekilde yapacağız ki hata olmasın.
wordpress kurulumunu atlama
♦ “Hayır” dedikten sonra Godaddy Cpanelimiz kuruluyor ve biz Cpanelin içine giriyoruz. Cpanelin içinden “Web Uygulamaları” bölümünden “WordPress” yazan alana tıklıyoruz.
bloga wordpress kurulumu
♦ Açılan pencereden “bu uygulamayı kur” linkine tıklıyoruz.
wordpress kurulumu
♦ Açılan alanda sitemizin temel bilgileri bulunmaktadır. Bu alandaki “Lokasyon” ve “Versiyon” alanlarında hiç bir değişiklik yapmıyoruz. “Ayarlar” alanına geldiğimizde karşımıza doldurmamız gereken bazı bölümler çıkıyor;
Yönetici Adı: Sitemize girerken kullanacağımız isim
Yönetici Şifresi: Sitemize girerken kullanacağımız şifre
Yönetici Eposta: Sitemizdeki gelişmelerin gönderileceği mail
Site Title: Sitemiz hangi konuda ise kısa bir isim. Örnek: Blog Nasıl Açılır Sitesi
Web Sitesi Sloganı: Sitemiz hakkında kısa bir slogan. Örnek: Blog hakkında tüm merak edilenler
bu bölümleri doldurduktan sonra diğer ayarları değiştirmeden “Kur” linkine tıklıyoruz.
wordpress kurulumu ayarlar
♦ Bundan sonraki sayfada sizin de göreceğiniz gibi artık bloğumuz kuruldu. İlk link bloğumuzun adresi ikinci link ise (/wp-admin ile biten link) sitemizin kontrol paneli. Bloğumuzun adresine tıkladığınızda bloğunuzun açılmış olduğunu göreceksiniz. Böylelikle blog nasıl açılır aşamalarını bitirmiş olduk.
🙂 TEBRİKLER! Artık sizinde bir bloğunuz var.
bloga giriş
Gelin şimdi bloğumuzun kontrol paneline girip nasıl yazı yazacağınızı nasıl resim ekleyeceğinizi öğrenelim.
♦ Evet yukarıda bahsettiğimiz gibi siteadresiniz.com/wp-admin sayfasına (burası bloğumuzun yönetim paneli) gittik. Bu alanda sizden kullanıcı adı ve şifre isteyecek. Buraya yukarıda yazdığınız yönetici adı ve yönetici şifresini yazıyoruz. Ve karşımıza aşağıdaki gibi bir panel çıkıyor.
wordpress yönetim paneli
1- Bu alandan “Yeni Ekle” diyerek yazılarımızı yazmaya başlıyoruz. Bu alana tıkladığınız da karşınıza çıkan ekran bloğunuzda yazı yazmak için kullanacağımız alandır. “Başlığı buraya girin” alanı yayınlayacağınız blog yazısının başlığı, hemen altındaki boşlukta yazının içeriği olacaktır. Yazınızı hazırladıktan sonra yapmanız gereken ekranın sağ tarafındaki  “Yayımla”  butonuna basmak olacaktır. Yazınız artık sitenizin anasayfasında görünecek.
2- Bu alan sitenizin görünümünü değiştirmek için kullandığımız alandır. Yapmanız gereken “Temalar”  linkine tıklayarak temaların (biz bunlara sitemizin kıyafetleri de diyebiliriz 🙂 ) bulunduğu alana gitmek. Bu alandaki istediğiniz bir temayı  “Etkinleştir”  linkine tıklayarak siteniz için kullanabilirsiniz.

3. Aşama – Blog Nasıl Açılır ? – Seo Çalışmaları

⇒ İlk olarak bloğumuzu google eklemeliyiz. Yani google’a bizim sitemizin adresini yollamalıyız ki google aramalarında insanlar bizi bulabilsinler. Bunun için  https://www.google.com.tr/intl/tr/add_url.html linke tıklıyoruz. Boş alanları uygun şekilde doldurup “Adres Ekle” linkine tıklıyoruz. Bundan sonra artık top google’da. Sitemizi kontrol etmeye gelecek ve sitemizi 24-48 saat içinde google.com’a ekleyecektir. Bu arada sizin yapmanız gereken bol bol siteye yazı girmek olmalı.
google site ekleme
⇒ SEO açısından ilk yapılması gereken şeylerden biri kalıcı bağlantı ayarlarının yapılmasıdır. Bunun için wordpress admin panelinden yani yönetim panelimizden (……/wp-admin olan link) “Ayarlar” sekmesinden “Kalıcı Bağlantılar” linkine tıklıyoruz. Resimde gördüğünüz gibi “Yazı İsmi” seçeneğini seçip “Değişiklikleri Kaydet” diyoruz.
blog kalıcı bağlantı ayarı
⇒ Yoast seo eklentisinin kurulumu sitemiz açısından önemli bir seo çalışmasıdır. Bunun için sitemizin wordpress admin panelinden yani yönetim panelimizden (……/wp-admin olan link) “Eklentiler” bölümünden “Yeni Ekle” linkine tıklıyoruz. Açılan pencereden sağ üst köşedeki “Eklentilerde Ara” bölümüne “Yoast Seo” yazıyor ve arama tuşuna basıyoruz. 1 milyonun üstünde indirilen eklentiyi “Hemen Yükle” diyerek indiriyoruz. Hemen Yükle yazısının olduğu yerde yükleme işlemi bittiğinde “Etkinleştir” linki çıktığında linke tıklıyoruz ve Yoast Seo eklentisi kurulmuş oluyor.
Şimdi Admin panelimizin sol tarafında “SEO” yazan bir link göreceksiniz. İşte bu yoast seo eklentisinin ayarlarının yapılacağı bölüm. Bu ayarlar kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Ancak siz sadece “Başlıklar ve Metalar” yazan alanı sitenizin konusuna göre düzenleseniz bile yeterli olacaktır.
 TEBRİKLER! Artık sizinde her şeyi ile kullanıma hazır bir bloğunuz oldu! 
Anlayamadığınız bir şey mi oldu? Yorum yazarak sorunuzu sorabilirsiniz. En kısa sürede cevap vermeye çalışacağım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

sıfır bir 3 sezon 1 bölüm izle

Güncel Eset Keyleri - Hergün Güncel Key

Yeşil Çay Zayıflatır mı?

sponsor