sponsor

Blog Açmak – Başlamadan Önce… Blog Açmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Blog Açmak – Başlamadan Önce…

Bu sitede blog açmak için gerekli tüm bilgileri bulacaksınız. Basit bir dille, hiç bir teknik bilgi kullanmadan nasıl blog açacağınızı on yıllık bir tecrübeye dayanarak anlatmaya çalıştım. Şimdiye kadar onlarca kişi sitemiz sayesinde “sıfır” bilgiyle bloglarını açtılar. Eminim sende yapabilirsin.
Blog açmak için direk linkBen konuyu biliyorum, bana direkt blog açmayı anlatsan diyenler
Blog Nasıl Açılır sayfasına lütfen. 🙂

Blog Açmak İçin Bilmeniz Gerekenler

#Blog Nedir?
İnsanların yaşadıkları özel anılarını, uzmanlık alanlarıyla karşılarına çıkan yeteneklerini paylaşmalarını, ihtiyaç olduğunu düşündükleri bir alanda veya direkt olarak kişisel isteklerini tatmin etmek için kullandıkları web sitelere blog denilmektedir. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için Blog Nedir adlı yazımı okuyabilirsiniz.
#Başlamadan önce bu işlerde boşuna zaman kaybetmeniz adına blog açmadan önce adlı yazımı okumanızı öneririm. “Sitemin ismi ne olmalı daha onu bile bilmiyorum” diyenler için de blog isim önerileri yazım tam size göre.
Günümüzde blog konuları; kişilerin uzmanlık alanları, inceleme yetenekleri gibi belli bir amaçta yazılabileceği gibi; her sektörden veya her fikirden biraz toparlayarak da blog oluşturmak mümkündür. Yani bir gün teknoloji konusunda bilgi sunulurken; diğer gün, siyasetle ilgili paylaşımları yapabilirsiniz. Bir gün gitar çalma konusunda video ve fotoğraflı yayınlar yaparken; bir sonraki gün akıllı telefon incelemesi yapabilirsiniz. Veya blogunuzu açarak ürünler satabilirsiniz.

Blog Açmak Ne Kadar Zamanımı Alır?

Blog açmak 2018 tarihinden itibaren artık çok kolaylaştı. Sadece 25 dakikada sıfır bilgi ile sizinde blogacmak.com gibi bir siteniz olabilir. Bu konuda nasıl blog açılır yazımı okumanızı öneririm.
blog açmak zaman almazZamanınızı alacak tek şey domain adınızı ve tasarımınızı seçmek olacaktır. Eğer kafanızda zaten bir domain (alan adı) var ise o zaman ciddi anlamda işiniz hızlandı diyebilirim.
Blog sitesi açmaktan öte blogun içine okuyucunun sevdiği yazıları yazmak, bu yazılara özgün video ve resimler koymak daha uzun zaman alacaktır. Gerçi sadece 10-15 dakikada makale yazıp yayınlayanlar da var. Yani bu süreyi ayarlamakta size kalmış aslında.

Blog Açmak Ne Kadara Mal Olur?

Bu işe başlamadan önce eminim aklınızdaki sorulardan biri “Blog sitesi açmak için çok para harcayacak mıyım?” dır.
blog açmak kaç paraCevap “Hayır” Blog sitesi açmak için kesinlikle öyle yüksek miktarlarda para harcamanıza gerek yok. Bloğu kendiniz açacağınız için tasarım ve kurulum maliyetlerini ödemiyorsunuz. Normalde piyasada 500-600 TL den aşağıya yapılmayan bu hizmetin aslında maliyeti 1 yıllık $25.
Sadece domain ve hosting için bir ücret ödeyeceksiniz. O da toplamda $25 gibi bir rakam tutacak. Yani aylık sadece $1.5 ödeyerek sitenizi açmış olacaksınız. Bunun için godaddy‘nin kapmanyasından faydalanacağız. Bize aylık 7.99 Tl gibi bir rakama gelecek. Nasıl mı? Burdan devam…

Neden Blog Açmalıyız?

Aslında bunun bir çok nedeni olabilir, ancak en popülerleri:
  • Evden para kazanmak için blog açmak : Türkiye’de bir çok blogger internet üzerinden blog yazarak para kazanmak için blog sitelerini kullanıyor. Sadece part-time bir iş olarak değil, bazıları bu olayı tam zamanlı bir iş olarak görüyorlar. Özellikle internetten para kazanmakonusunda en iyi yöntemlerden biri site kurmak ve blog açmaktır.
  • 1 kere öğren 1000 kere yap : Bir kez blog nasıl açılır öğrendikten sonra arkadaşınıza, dostunuza,mahelledeki iş yeri sahibine bloglar (siteler) açıp bu işten ciddi paralar kazanabilirsiniz.
  • Kendini ifade etmek için : Sadece blog yazmak, kendi duygularını başkaları ile paylaşmak için blog açanlarda var. Hatta bu kişiler bazen öyle popüler oluyorlar ki on binlerce kişi tarafından blogları takip ediliyor.
  • Varolan işinizi geliştirmek için : Blogları kişisel ve kurumsal olarak ikiye ayırabiliriz. Kurumsal bloglarda firmalar çok az maliyetle çok daha fazla kitleye ulaşırlar.
  • Blogger olmak için. “Blogger” yani blog sahibi kimse kelimesi son günlerde çok popüler bir kavram. Bu kişiler bazen hayatlarını bazen ürün incelemelerini sayfalarında yayınlıyor ve acayip sayıda bir hayran kitlesine sahip olabiliyorlar. Özellikle kadın bloggerların bu işlerden yüksek reklam gelirleri elde ettikleri ortada.
Bunlar yeterli gelmediyse site kurmak için 10 neden yazıma da bir bakın derim.

Bedava Blog Açmak Mantıklı Mı?

Şimdi gelelim diğer bir soruya “İnternette bedava site, bedava blog vere firmalar var, neden onları kullanmayalım?”
Bedava blog açmak mantıklı mı
“Bedava peynir sadece fare kapanında olur.” Bu söz aslında olayı özetliyor diyebiliriz. Şimdi size bedava blog veya site hizmeti sağlayan firmaları seçmemeniz için en temel birkaç sebep sayayım:
  • Bedava hiçbir şey aslında bedava değildir. Sadece ilk başta cazip gelmesi için o şekilde sunarlar.
  • Para kazanmanızı engellerler. Ücretsiz site açmanıza izin veren hiçbir firma sitenizde reklam yayınlamanıza izin vermez. Zaten bu firmaların asıl amacı sizin sitenizi kullanarak reklam yapmaktır.
  • Sizin reklam alanlarınızı sizden habersiz satarlar. Sitenizde bir anda reklamlar görmeye başlarsınız. Ve bu reklamları kaldırma şansınızda yok.
  • Sizi ücretli paketlere geçmeye zorlarlar. Sitenizi kurarsınız, günlerce yazı girersiniz, her şeyin yolunda gittiğini düşünürsünüz. Bir anda sitenize ulaşılamaz ve size bir mail gelir. Hesabınız geçici olarak dondurulmuştur. Bir üst pakete geçmeniz gerekmektedir. Bu paket piyasada normalde kullanacağınız paketin 4-5 katı daha fazla pahalıdır. Sitenizi taşımak istersiniz, tabi ki buna izin verilmez.
  • Sitenizi kontrol edemezsiniz. Başarılı bir blogger olmanız için sitenizde yapmaya kalkacağınız değişikliklere izin vermezler. Sitenizde değişikler yapamaz, sadece onların size verdiklerini kullanırsınız.
  • Güvenlik sorunu yaşarsınız. Çok kötü bir güvenlik sağlarlar hatta güvenlik sağlamazlar da diyebiliriz. Bloğunuz kapatılabilir, yazmış olduğunuz tüm yazıları kaybedebilirsiniz. Siteniz hacklenebilir, uygunsuz içerikli reklamlar sizden habersiz eklenebilir. Tek yaptıkları siteniz güvenliksiz diyip hesabınızı kapatmak olacaktır.
  • Başınız ağrıyabilir. Bazı bedava blog veya site hizmeti verdiklerini söyleyen firmalar sitenizde sizden habersiz +18 sitelerin reklamlarını yapabilirler. Buda sitenize sizi takip eden, yazılarınızı okumak için giren misafirleriniz veya arkadaşlarınız için kötü bir sürpriz olacaktır. Ama ben yine de bu konuda bilgi almak istiyorum diyenler ücretsiz blog açma yazımı inceleyebilirler.

Blog Açmak için Teknik Bilgi Lazım Mı?

wordpress ile blog açmakKesinlikle “Hayır” diyebiliriz. 2018 ile artık site kurmak, blog açmak ciddi şekilde kolaylaştı. Özellikle firmalar artık bu kurulum işlemini siz hostunuzu aldığınızda sizin için tek tuşla yapıyorlar. Özellikle blog kuracaklar için kullanılan “WORDPRESS” zaten hiçbir teknik bilgi gerektirmeyen Türkçe hazırlanmış çok basit bir platform. Sitemizin hostunu aldıktan sonra anlatacağımız bölümde göreceksiniz. Tek yapmanız gereken “Yazı Ekle” tuşuna basarak yazınızı bloğunuza yazmak olacak.

Blog Açmak İçin Neler Lazım?

#DomainDomain Nedir? Domain (Alan Adı); blog sitenizin ismidir. Blog sitesi açmak için, ilk olarak domain seçimi yapmanız gerekir. Mesela bu sitenin ismi “blogacmak”. Yani siteniz için bir isim ve uzantı seçmeniz gerekmektedir. Bu alan adını, akılda kalıcı ve olabildiğince kısa seçmenizde fayda vardır. Kullanıcıların ve takipçilerinizin bu isimle sitenizi bulacağınız ve logonuzu da direkt olarak etkileyeceğini unutmamalısınız. Bu nedenle, blog açmak için domain seçimi oldukça önemli bir konudur. Alan adına örnek verecek olursak; www.google.com’da yer alan ‘’google’’ sitenin domaini anlamına gelmektedir. .Com ise; uzantı anlamına gelmektedir. Bazı sitelerde bu .net veya .org şeklinde olabilmektedir.
Kısaca herşeyden önce doğru domain seçimi yapmanız gerekli.
Domain seçimi yapmak blog açmak için önemli çünkü;
  • Domain sitenize giren ziyaretçi için “ilk izlenim” gibidir..
  • Doğru domain google sıralamanızı etkiler.
  • Domain markanızdır.
Tabi yıl olmuş 2018, öyle aklınıza her gelen domain ismi boşta olmayabilir, o yüzden biraz hayal gücünüzü katıp blog açmak için domaininizi oluşturmakta fayda var.
Şimdi temel konudan sapmadan devam edelim, sonra da düşünmek için vaktiniz olacak zaten. Ama bir kaç ipucu vermeden de geçmeyeyim.
  • Jenerik domain aramak yerine markalaşmaya uygun domain seçin.
    Jenerik domain: Sözlükte bulunan hiçbir ek almamış kelimelerden oluşan domain. Örnek: araba.com gibi. İşte bu tarz domainler zaten piyasada kalmamış ve satılanlarda çok pahalı. Bunun yerine markalaşmaya uygun domain seçimi yapmak çok daha avantajlı.
  • Domain kısa olsun. Yabancı bir kaynakta yapılan araştırmada ilk 100 web sitesinin domain uzunluğu ortalama 6 karakter olduğu tesbit edilmiş. Yani blog açmak için çok uzun domain isimleri türetmemeniz daha mantıklı olacaktır.
  • Yazılması ve okunması kolay olsun. Domaininizin okunması kolay olması hatırlanmasınıda kolaylaştıracaktır.

#Hosting
Hosting Nedir? Hazırlayacağınız blog sitenizin barınmasını, her türlü kurulumunu ve ziyaretçilerinizin sitenizi kullanabilmesi için gerekli olan alanı sizlere sunan makinelerdeki belli bir parçaya hosting denir. Bilgisayarlardan oldukça güçlü sunucu makinelerinden kiralayacağınız belli bir bölüme hosting diyebilirsiniz.
Sitenizin tüm dosyalarını içinde barındıracak, 24 saat boyunca açık kalmasını sağlayarak kesintisiz hizmet verebilmenize imkan tanıyan hosting, yalnızca web siteler için daha düşük bir alan talep ettiğiniz zamanlarda ise; web hosting olarak sizlere sunulacaktır. Kelime anlamı olarak da barınma denilen hosting, internet sitenizin açık kalması için, dosyaların barındırılması için ve sitenize gerekli müdahaleleri yapabilmeniz için sizlere sunulan makinedir. Blog açmak isteyen herkesin ihtiyaçlar listesindeki en tepede yer alır. Ben de hosting firması olarak godaddy firmasını kullanıyorum. Daha sonraki basamaklarda nasıl bu firma ile host ve domain işini aynı anda çözeceğimizi anlatacağım.

#Blog İçin Gerekli Platformun Seçimi
İlk kez web sitesi, yani blog sitesi açmayı düşünenlerin tercih edebileceği ve bizimde önerdiğimiz platformların başında gelen WordPress; dünyada en fazla kullanılan blog sistemlerinden birisidir. Tamamen ücretsiz olarak kullanabilmenizi sağlayan, aynı zamanda; açık kaynak kullanım sağladığı için, oldukça kısa bir süre içinde sitenizin kurulumunu ve ayarlarını rahatlıkla yapabilir; dijital ortamda işlemlerinize başlayabilirsiniz. Kurulumun hemen ardından ayarları da kısa sürede yaptıktan sonra, blog sitenize içerik girmeye başlayabilirsiniz.
Zaten internet üzerinde blog açma hizmeti veren tüm platformların arkasında “WORDPRESS” alt yapısı vardır.
WordPress, %100 ücretsiz ve kullanıcı dostu yapısıyla, daha önce hiç blog açma işine girmemiş kişilerin bile çok kolay kullanmasına olanak verir.
Neden insanlar WordPress kullanıyor veya tavsiye ediyor?
  • Sanırım en önemli sebebi Ücretsiz olması. (Sadece hosting ve domain’e ihtiyacınız var)
  • 6000’den fazla ücretsiz wordpress teması ile sitenizi istekleriniz doğrultusunda düzenleyebilirsiniz.
  • Bir çok forumda kişilerden veya destek forum sitesinden yardım alabilirsiniz.
  • 50,000’den fazla ücretsiz eklenti ile sitenizdeki ihtiyaçlarınızı tasarım bilgisi olmadan düzenleyebilirsiniz.
Bu blog dahil internetteki sitelerin %91 kadarı wordpress altyapısını kullanmakta. – İlk 100 deki firmaların %62’si wordpress’i kullanmaktalar.
WordPress sistemi, açık kaynaklı olmasının getirdiği etkilerden birisi olarak; herkes tarafından desteklenebilir ve katkıda bulunulabilir. Yani ‘’Created by and for the community’’ yola çıkarak; toplum tarafından geliştirilip, yine toplum tarafından kullanılmaktadır. Hiçbir şekilde kod bilginiz olmasa bile, her zaman rahatlıkla kullanabilmenizi sağlayan, neredeyse herkesin hakkında birkaç bilgiye sahip olduğu WordPress kullanmanız, hem sitenizi hem de kendinizi geliştirmeniz için oldukça doğru bir seçim olacaktır.
Çok sayıda ücretsiz tema seçeneği, özelleştirilebilir yapısı ve kolay kullanımı sayesinde seçmenizde fayda olan WordPress sistemi, şık tasarımlara ve rahat kullanıma fırsat sunmaktadır. Kullanmak ve detaylı bilgiye ulaşmak için, internet sitesini ziyaret edebilir, gerekli dosyaları tek tıkla indirebilirsiniz. Bu konuda detaylı bir anlatım için tavsiye ettiğim başka bir kaynak ise blog açsayfası.

#Tema Kurulumu ve Tasarım Düzenlemeleri 
(Teknik Bilgiye Gerek Yok)
Blog sitenizde kullanmak için WordPress seçtiğiniz varsayarak, tema kurulumu ve temanızı düzenlemeden bahsedelim. Tema kurulumu için worpdress yönetim paneli içinden tek tıkla 100lerce temadan birini kuracaksınız. Tahmini süre 15 sanıiye diyebilirim 🙂
Tema kurulumu yaptıktan sonra, WP-Admin bölümünden sitenize giriş yaparak, her türlü düzenleme için belirlenen alanları kullanabilirsiniz. Bu bölümü blog nasıl açılır sayfasında tüm detayları ile anlattım. Okumayı sevemeyenler youtube.com sayfamdaki videoyu izleyebilirler. WordPress paneli ile alt sayfalar, logo bölümü, içeriklerinizi düzenlemeniz, temanızın seçimi, tema renklendirme ve reklam yerleştirme, seo ayarları gibi her türlü işlemlerinizi çok kolay bir şekilde yöneteceksiniz. Sonuç olarak; blog açmak için bu adımları takip ettiğiniz sürece sitenizi kurup kullanmaya başlayabilirsiniz.

Blog açıp para kazanabilir miyim?

Evet, bazı bloglar ayda 100 bin TL kadar kazanabiliyorlar. Aslında blog ile kazanmanın bir çok yolu bulunmakta.Kimi blog üzerinden sadece yazı yazıp sitesine Google para kazanma yöntemleri ile reklam alıyor, kimi yerli firmalardan sponsorluklar alıyor, kimi tanıtım yazıları yayınlıyor. Bu gibi onlarca seçenek blogdan para kazanmak yazımda anlattım, bakmanızı tavsiye ederim.
Tabi blogunuzu sadece eğence ve bir hobi olarakta açabilirsiniz. Bunu yapan binlerce insan var. Sadece yazmak için blog açıp, günlük gibi kullanan, yazmak istediği kitaba okuyucu toplamak için blog yazan birçok blogger tanıyorum. Aslında bu bloggerlar ilk başlarda sadece yazmak için yazıyorken zamanla blogları tanınınca bu seferde reklam almaya başlıyorlar. Ve inanın sadece para kazanmak için yazan kişilerin bloglarında çok daha fazla kazanmaya başlıyorlar.
Neden?
Çünkü Google algoritması o kadar güçlü ki sadece para kazanmak için yazılan için blog açmak işine girmiş bloggerları tesbit ediyor ve o blogların Google’da ilk sayfada olmalarına izin vermiyor. Bu konuda yazdığım Google’da ilk sayfada çıkma makalesini kesinlikle okumanızı tavsiye ediyorum. Bu konuyu daha iyi anlayacağınızdan eminim.
BLOG AÇMAK İÇİN YAPILACAKLAR LİSTESİ
Aşağıda yazdığım listeyi tamamlayıp blogunuzu açmanız 20-25 dakikanızı alacaktır.
  1. Domain seçimi: Hayal gücünüzü kullanın veya blog isim önerileri , blog konusu önerileriyazılarıma bir bakın.
  2. Hosting ve domain alımı: Sadece adımları takip edip blog nasıl açılır öğrenin.
  3. Sitenizin temasını seçmek: Ücretsiz temanızı bir tıkla wordpress panelinden kurun (yukaradaki linkte anlattım)
  4. Yazınızı yazıp yayınlamaya başlamak: Ne hakkında yazacağım diyenler için popüler blog konularıpara kazandıran blog konuları , en çok okunun blog konuları , en çok tıklanan blog konuları , ilginç blog konuları yazılarım size yol gösterici olacaktır.
  5. Sosyal Medyayı kullanarak blogunuzu tanıtmak: Sosyal medya sitenizi tanıtmak, site hiti arttırmak çok kolay.
  6. Para kazanmak: Blog yazarak para kazanma işine başlayabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

sıfır bir 3 sezon 1 bölüm izle

Güncel Eset Keyleri - Hergün Güncel Key

Yeşil Çay Zayıflatır mı?

sponsor