sponsor

Atom Çekirdeğinden Sabit Disk Yapıldı

Atom Çekirdeğinden Sabit Disk Yapıldı

Verinin giderek daha ufak alanlarda depolanması yarışında yeni bir aşamaya geçildi. İlim insanları, atomda veri saklamayı başardıklarını açıkladı.
Teknoloji devi IBM’in inceleme merkezinden ilim insanlarının Nature dergisinde yayınlanan makalesinde, sabit disk gibi çalışan ve bir atom kadar ufak olan minyatür mıknatısın, veri depolama Fonksiyonunu yerine getirdiği vurgulanıyor.
Minyatür sabit disk için nadir rastlanan holmium elementi kullanılıyor. Holmium atomlarının magnezyum oksit üstüne yerleştirilmesiyle manyetik bir alan yaratılabildiği ortaya kondu.
Böylelikle manyetik sabit diskin çalışma prensipleri atom düzeyine indirgendi ve atom düzeyinde veri depolamak olası hale getirildi.
Atom Çekirdeğinden Sabit Disk Yapıldı
Kibrit Paketi Büyüklüğündeki Bir Sabit Diskte 35 Milyon Şarkı
Araştırma ekibinden Fabian Natterer, tek bir atomda 1 bit veri depolayabildiklerini söylüyor. Natterer, buluşu bir kelebek benzetmesiyle anlatıyor: “Kelebeğin gövdesinin atom olduğunu düşünün. Meydana getirdiği manyetik alanın ise kanatlar olduğunu varsayın. Atomun şimal-cenup yönündeki pozisyonlanmadı ise depolanan veriyi temsil ediyor. Şimal yönü 1, cenup yönü ise 0. Böylelikle bilgisayar dilindeki ikili kod depolanabiliyor.”
İnceleme ekibinden bir başka ilim insanı Christopher Lutz ise bu teknoloji vasıtası ile 6 santimetre karelik bir alanda 80.000 gigabyte verinin depolanabileceğini ifade ediyor. Başka bir deyişle kibrit paketi büyüklüğündeki bir sabit diskte 35 milyon şarkının saklanması olası hale gelebilir.
Atom Çekirdeğinden Sabit Disk Yapıldı
Fakat bu teknolojinin zeki telefonlara gelmesine zaman var. Atomlarda veri depolaması son derece soğuk bir ortamı gerektiriyor. İncelemeciler, fakat -265 derecelik soğuklukta veri depolamanın olası hale geldiğini söylüyor.
Lutz, “Şu anda keşif aşamasındayız. Bu teknolojiyi pratik anlamda kullanıma sokmanın yalın bir yolu şimdilik yok. Fakat bu buluş vasıtası ile atom bazında neler yapabileceğimizi öğrenmeye başlıyoruz” diyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

sıfır bir 3 sezon 1 bölüm izle

Güncel Eset Keyleri - Hergün Güncel Key

Yeşil Çay Zayıflatır mı?

sponsor