grafikerlik
grafikerlik!
- Fikir ve Sanat Eseri Kanuna göre Grafik Tasarım Eseri Sahibidir.
İnternette, gazetelerde, dergilerde, televizyonlarda, afişlerde kısacası hayatın her alanında gördüğünüz grafikleri yapan kişilere grafiker denir.
- GRAP demek BASKI demektir.
- Fotograf IŞIK-BASKI demektir
- Fonograf SES-BASKI demektir.(günümüzde CD’nin atası)
- Tipograf YAZI-BASKI demektir.
- Kinematograf HAREKETLİ-BASKI demektir. ( Cinematograph yani Sinema demektir.)
Grafik Sanatı Nedir ?
- İlk çağ insanları duvarlara iz bırakmışlar.
- Grafik; kağıda (yüzeye) bırakılan iz ile akıllara iz bırakma mesleğidir.
- Grafik; yazılı-çizili-basılı her şey demektir.
Grafiker Neleri Bilmelidir?
- Grafiker her şeyden önce eski ustaların bildiği ışık, gölge, renk, doku, perspektif gibi resmin temel kurallarını bilmelidir.
- Fotoğrafçılığı iyi bilmelidir.
- Matbaacılık, yayıncılık ve iletişim kurallarını bilmelidir.
- Sanat tarihini ve kültürünü, uygarlık tarihini bilmelidir.
- Yaşadığı toplumu bilmeli, dünyanın farkında olmalıdır
- İyi bir tasarımcı olması için AYDIN kimliğine sahip olmalıdır.
Grafikerler Nerede Çalışabilir?
- Reklam Ajanslarında
- Grafik Tasarım Bürolarında
- Matbaalarda ve Gazetelerde
- Serigrafçı veya Etiketçilerde
- Film ve Renk ayrımı atölyelerinde
- Kendi içinde reklam ve tasarım departmanı bulunan şirketlerde
- Web sayfası yapan şirketlerde
- Bağımsız olarak kendi işyerlerinde çalışabilirler.
Günümüzde grafikerlerin iş sahası oldukça geniş diyebiliriz. Çünkü dijital medyadan yararlanılmadan yapılabilecek her çalışma hüsranla sonuçlanabilir.
Bu nedenle grafikerlerin tüm dünya üzerinde önemli bir yeri vardır. Her insan istediği takdir de grafik tasarım için hazırlanmış yazılımları kullanarak grafikler yapabilir. Fakat kurumsal çalışmalar için doğuştan hayal gücünüzün kuvvetli olması gerekir.
Ülkemizdeki tüm eğitim kurumlarında neredeyse grafik ve web tasarımı eğitimleri veriliyor. Ucuz ve kısa dönemli olan bu eğitimlerde genellikle programların işleyişi, grafik hazırlanışı anlatılmaktadır. Fakat programları kullanmak kadar hayal gücü de bu konuda gerekiyor.
Çünkü tasarımlarınızı her hangi bir kaynağa bakmadan özgün bir şekil de gerçekleştireceğinizden dolayı işin içine yaratıcılık ve hayalperestlik dahil oluyor.
Grafiker olmak için illa ki bir kursta eğitim görmenize gerek yoktur. Adobe photoshop cs3, freehand, corel draw ibi programları kullanarak ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Grafikerler reklam ajanslarında, matbaalarda, web tasarımı şirketlerinde, gazetelerde, dergilerde ve çeşitli özel kurumlarda çalışabilmektedir.
İyi bir firmada işe girmek istiyorsanız kendinize bir web sitesi açın ve hazırladığınız harika grafik tasarımlarını bu web sitesi içerisine ekleyiniz. Bu sizin için oldukça avantajlı bir iş bulma stratejisi olacaktır.
Tasarım nedir?554 sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunmasına İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamede endüstriyel tasarımı kavramı şu şeklide tanımlanmaktadır;
“Tasarım, bir ürünün tümü, veya bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünü ifade eder.”
“Tasarım, bir ürünün tümü, veya bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünü ifade eder.”
Yorumlar
Yorum Gönder