sponsor

Geçmişten Günümüze iPhone Serisi

Geçmişten Günümüze iPhone Serisi
iPhone Nasıl Bir Gelişim Sürecinden Geçti?
Şuan dünya genelinde en yüksek teknolojiyle sahip olan akıllı telefonların başında iPhone 6 Plus geliyor. Applefirmasının son geliştirdiği telefonlardan biri olan iPhone 6 Plus, rakiplerine göre birçok farklıklar içeriyor. Yeni teknolojik çözümler sunan Apple, bununla beraber yakın zamanda iPhone 7 ile hayranlarına yepyeni teknolojiler sunmaya hazırlanıyor. Peki, dev teknoloji firması bu aşamaya nasıl geldi? Hangi teknolojilerden geçen Appleşuan bizlere en teknolojik akıllı telefonları sunuyor? Ve bakalım iPhone serisi geçmişten günümüze nasıl gelmiş?
1.İlk iPhone İle Tanışmamız
gecmisten-gunumuze-iphone-serisi-1
iPhone serisi ilke olarak 2007 senesinde karşımıza çıktı. Dönemin NOKIA hakimiyetini ortadan kaldırmak isteyen Apple yeni bir telefon ile piyasaya girdi. NOKIA’nın N95 modeliyle beraber telefonların artık işletim sistemlerine kavuşmasının ardından Apple ilk iPhone’u iPhone OS işletim sistemiyle piyasaya sürdü. İlk telefonda yer alan 3,5 inç ekran tüm kullanıcıların Apple’a yönelmesine neden oldu. Modern anlamda İOSişletim sistemini barındırmasa da İOS’un temellerinin atıldığı ilk telefon da sadece 128 MB Ram ve 412 MHz hızında çalışan ARM 11 işlemci yer alıyordu. Şimdiki modellere göre tam bir vasat örneği olan telefon dönemin en büyük çıkış yapan telefonlarından biri olmuştu.
2.iPhone 3G
gecmisten-gunumuze-iphone-serisi-3
İlk telefonuyla büyük bir satış rekoru kıran Apple hemen iki sene sonra 2009 yılında yeni akıllı telefonlarını da piyasaya sürdü. Bu kez iPhone 3G adı verilen yeni telefon ilk olarak İOS işletim sisteminin kullanıldığı akıllı telefon oldu. Genel olarak işletim sistemi farklılığıyla ön plana çıkan yeni serinin en büyük farkı 3Gteknolojisini desteklemesi oldu. Bununla beraber İOS 4.2.1 sürümüne kadar destek alan yeni model iPhone 3G 12 milyon satış rakamına ulaştı. Teknik özellikler bakımından ise ilk seri ile neredeyse fark yok diyebiliriz.
3. iPhone 3GS
gecmisten-gunumuze-iphone-serisi-4
Apple’ın “S” kavramını ilk olarak kullandığı telefon 3GS oldu. iPhone serisinin bir önceki telefonuna göre İOS güncellemelerini 6.2.1 sürümüne kadar alan yeni nesil telefon artık teknik özellikler bakımından da değişmeye başladı. 256 MB Ram ve 600 MHz işlemci hızına çıkmayı başaran iPhone 3 GS Apple’ın en çok satan telefonlarından biri oldu. Ayrıca bu seride yavaş yavaş uygulama mağazası kavramına da kavuşmaya başladık.
4. iPhone 4 İle En Büyük Adım
gecmisten-gunumuze-iphone-serisi-5
iPhone serisinin ilk amiral gemisi iPhone 4 oldu. En büyük değişimin yaşandığı iPhone sürümü olan 4 serisi ile Apple artık rakiplerinin üzerine çıkmaya başladı. İOS sürüm olarak 7.2.1 versiyona kadar destek alan telefon hala kullanımda olan bir iPhone serisi. İlk defa işlemci konusunda ciddi adımların atıldığı iPhone 4serisinde 1GHz işlemci kullanıldı. Bununla beraber artık grafik işlemcisi kavramını da oluşturamaya başlayan Apple Ram seviyesini ise 512 MB ile yine düşük bir seviyede tuttu. Sürümün en büyük farklarından biri ise Retina ekran teknolojisi oldu. Çözünürlük ve netlik konusunda büyük bir değişime imkan sunan Apple iPhone 4 serisinin en büyük çıkış yakaladığı telefon olarak biliniyor.
5. iPhone 4S İle Önemli Değişiklikler
gecmisten-gunumuze-iphone-serisi-6
“S” ara model değişikliklerine devam eden Apple iPhone 4 içinde “S” güncellemesini yaptı. Telefonda yapılan en büyük değişiklik ise işlemci konusunda oldu. Daha önceki modellerde sürekli tek çekirdek kullanan Apple artık çift çekirdek işlemci teknolojisine geçti. Kamera teknolojisinden de ilk defa 8MP kararı alan Apple, Full HD kayıt desteğini de getirmiş oldu. İOS sürümü olarak ise İOS 8 kullanıldı.
6. iPhone 5 İle Yeni Nesle Geçiş
gecmisten-gunumuze-iphone-serisi-7
iPhone 5 ile beraber yine çok köklü değişiklikler yaşanmadı. Fakat özellikle teknik açıdan büyük gelişmelere imza atan Apple yeni nesle geçti olarak yorumlandı. Ekran çözünürlüğü ve işletim sistemi konusunda eski seriden çok farklılığı olmayan yeni telefon da işlemci hızı ve Ram özellikleri arttırıldı. Bununla beraber artık 4G teknolojisine ve yeni oyun desteklerine geçildi.
7. iPhone 5S ile Performans Artışı
gecmisten-gunumuze-iphone-serisi-8
Apple’ın en büyük değişim gösterdiği telefonların başında iPhone 5S geliyor. Zira bu seride ilk defa 64 bit teknolojisi kullanıldı. Yani çekirdek sürümü ne olursa olsun akıllı telefonun eski sürümlere göre 40 kat daha fazla performans göstermesi sağlandı. Bununla beraber Open GL desteğiyle beraber oyunlar konusunda da büyük bir devrim yapıldı. Parmak izi okuyucu çift Led ışık teknolojisi ve daha birçok ayrıcalıkla gelen iPhone 5S Apple’ın en büyük devrimlerinden biri oldu.
8. iPhone 5C İle Tasarımsal Dokunuşlar
gecmisten-gunumuze-iphone-serisi-9
Apple 5C ile aslında telefona tasarımsal değişimler yapıldı. Birçok farklı renk seçeneğiyle gelen iPhone 5C bu yönü ile büyük oranda satış rakamlarını arttırdı.
9. iPhone 6 İle Son Adım
gecmisten-gunumuze-iphone-serisi-10
iPhone serisinin şuanda kullanılan son teknolojisi olan iPhone 6 genel olarak özellikler konusunda büyük bir fark yarattı. iPhone 5S telefona göre hem retina ekranlarda güncelleme yapan hem de kamera özelliklerini güncelleyen iPhone için İOS sürüme de 9 serisine çıkarıldı. Ekran boyutu olarak da 4.7 inç kullanan yeni seri piksel konusunda da çok daha gelişmiş bir teknoloji sunmaya başladı. Bununla beraber A8 işleci kullanılan telefonda 1.4 Ghz gibi bir işlemci hızına ulaşıldı.
10.iPhone 6 Plus
gecmisten-gunumuze-iphone-serisi-11
Şuan için iPhone serisinin piyasadaki en güncel telefon serisi olan iPhone 6 Plus teknik açıdan çok fazla yeni özellikler içermiyor. Bununla beraber Plus ile ekran boyutunun 1 inç gibi bir artış gösterdiği, lens teknolojisinin geliştirildiği ve bununla beraber 3D Touch teknolojisinin de telefona eklendiği biliniyor. Ekran çözünürlüğü konusunda da büyük bir adım atan Apple son serisi ile Full HD Retina ekran teknolojisini daha da geliştirdi. Telefonda kullanılan en büyük teknolojilerden biri ise 3D Touch oldu. Telefonda yer alan uygulamalara basınç teknolojisiyle sağ tık özelliği ekleyen Apple ayrıca 8 megapiksel kameraya yeni özellikler de ekledi. 1080 p çözünürlükte yakalama teknolojisine sahip olan iPhone 6 Plus ayrıca kamera hızı konusunda da büyük gelişmeler gösterdi.
9. iPhone SE Boyut küçük İşlev Büyük
iphone-se
2016 yılında son model olarak üretilen iPhone SE modeli, ekranın 4 inç boyutunda olması ve kullandığı işlemcinin A9 olmasından dolayı ilgileri üzerine çekti.Tasarım bakımından iPhone 5S modeli ile aynı olan cihazın arka kamerası 12 megapiksel olurken ön kamerası 1.2 megapiksel olarak üretildi.
Satış rakamlarına baktığımızda Apple bu defa pek başaramadı diyebiliriz çünkü iPhone 5S modelinde yapılan fiyat kampanyası iPhone SE modellerinin satışını fena halde etkiledi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

sıfır bir 3 sezon 1 bölüm izle

Güncel Eset Keyleri - Hergün Güncel Key

Yeşil Çay Zayıflatır mı?

sponsor