sponsor

iPhone’nuza ya da iPad’inize Virüs Bulaşır Mı?

iPhone’nuza ya da iPad’inize Virüs Bulaşır Mı?

İPhone ya da İpad gibi İOS işletim sistemine sahip cihazlarda virüslerin ve zararlı yazılım programlarının cihazlara sızması çok zor. Bu ihtimal neredeyse  %1 civarlarında. iOS sisteminin neredeyse kapalı kutu gibi kendini koruması kendi yazılımları hariç farklı yazılımlara kolay kolay izin vermemesi bu cihazlara dışarıdan müdahale edilmesini imkânsıza yakın bir hale getiriyor. Diğer Android sistemlerine sahip telefonlara birçok farklı kaynaktan uygulamalar yüklenebiliyor. Fakat Apple sadece App Store’dan uygulamalar indirilmesine izin veriyor böylelikle sadece apple denetiminden geçmiş uygulamalar kullanıcıya ulaşabiliyor.
Kullanıcıların verdikleri İzinlerine Dikkat Etmesi gerekiyor!
Kullanıcılar telefonlarına ya da ipadlerine verdikleri izinlerde çok dikkatli olması gerekiyor. Her uygulamanın fotoğraflarınıza, rehberinize erişmesine izin vermeyin. Ayrıca, iOS sistemine Chrome veya safari üzerinden de virüs bulaşma ihtimali hemen hemen sıfırdır.  Çünkü iOS Chrome veya safari üzerinden bir programın ya da bir uygulamanın kurulumuna izin vermiyor.
iphone-virus-bulasirmi1
iOS İşletim Sistemine Virüs Bulaşır Mı?
Bilindiği üzere Windows’un işletim sistemi yüklü olan bilgisayarlar uzun zamandır anti virüs programlarını bilgisayarlara yüklemeden güvenli bir şekilde kullanılamıyor.
İnsanların kullanımının masaüstü bilgisayarlardan mobil cihazlara kayması ile birlikte, bu saldırganlar da hedef kitlelerini değiştirdi.
Artık akıllı telefonlara özellikle Android işletim sistemine sahip cihazlara yönelik yapılan zararlı yazılım (malware)  ve virüs saldırıları hız kazandı.
Dünyada en çok kullanılan işletim sistemlerinden biri olan Androidlerin en büyük özelliği olan açık kaynaklı kod sistemine saldırılar düzenleniyor. Bu kod sistemi sayesinde her kullanıcı rahatlıkla kod kaynaklarına ulaşabiliyor ve çok farklı uygulamaları telefonunda kullanabiliyor fakat. Bu aynı zamanda Android sisteme rahat bir şekilde virüs gibi zararlı yazılımların da girmesine yol açıyor.  Son zamanlarda yazılan Mazar Bot adlı virüs telefonların yönetimini ele geçiriyor ve telefon kullanıcıların her yaptıklarını takip edebiliyor. Bu virüs Android sistemine bir kez bulaştıktan sonra cihazınıza ROOT yetkisi verebiliyor ve hatta size ait tüm dosyalarınızı silebiliyor. Rus siber güçleri tarafından yaratıldığı iddia edilen  Mazar BOT’un en çok SMS yolunu kullanıyor. Telefonlara gelen bir kısa mesajla kullanıcı APK adı verilen Android kurulum dosyasını indirmeye zorlanıyor. Dosya indirdiğinde telefon Mazar BOT’un eline geçmiş oluyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

sıfır bir 3 sezon 1 bölüm izle

Güncel Eset Keyleri - Hergün Güncel Key

Yeşil Çay Zayıflatır mı?

sponsor