sponsor

2017 LYS ile Tercih Edilecek Bölümler Neler?

2017-LYS sınavları Haziran 2017 tarihlerinde yapılacak.2017-LYS sonuçlarının en geç bir hafta içerisinde açıklanması bekleniyor.Adaylar, sınav sonuçlarını (https://sonuc.osym.gov.tr) İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir. Sınav Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir.2017 LYSTercih işlemleri Temmuz - Ağustos 2017 tarihleri arasında alınacak.
LYS Puan Türleri Ve Puanlara Göre Girilebilen Bölümler
LYS Puan Türleri Ve Puanlara Göre Girilebilen Bölümler LYS sınavına giren kişilerin puanları hesaplanırken girilen oturumlardaki derslerin yüzdelerine göre puan türleri oluşturulur. LYS sınavının sonucunda sayısal alandan sınava giren öğrenciler için 4, eşit ağırlık öğrencileri için 3, sözel öğrencileri için 2 ve yabancı dil öğrenciler için ise 3 adet puan türü oluşturulur. Puan türleri o alanın derslerinin farklı yüzdelerde incelenmesiyle oluşturulmaktadır. Öğrenciler ise bu puan türlerine göre bölüm tercihi yapabilmektedir.
Sayısal öğrencileri için puan türleri MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 şeklinde ayrılmaktadır.
MF-1 puanı ile öğrenciler sayısal bilimler içerisinde yer alan bölümlere gidebilmektedir. Bu bölümlere örnek olarak ise Matematik Öğretmenliği, Astronomi Bilimi, Uzay Bilimi, İstatistik ve Matematik mühendisliği gibi bölümler tercih edilebilmektedir.
MF-2 puanı ile tercih verecek öğrenciler ise fen bilimleriyle ilişkili olan bölümlere tercih verebilmektedir. Bu bölümler içerisinde Fen Bilgisi Öğretmenliği, Fizik Öğretmenliği, Kimya Öğretmenliği, Biyoloji Öğretmenliği, Tarım Ve Ziraat Mühendisliği, ve bu gibi alanlara bulunmaktadır.
MF-3 puanı ile tercih yapacak kişiler için ise yine fen bilimlerinin ağırlıklı olduğu bölümler bulunmaktadır. Bu puan türüyle tercih verecek kişiler Tıp, Veterinerlik, Eczacılık, Diş Hekimliği, Genetik Mühendisliği, Biyokimya Mühendisliği gibi bölümleri tercih edebilmektedir.
MF-4 puanı ise matematik ağırlıklı bir alandır. Bu alan üzerinden mühendislik üzerine bölümlere gidilebilir. Örneğin Bilgisayara Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği gibi bölümlere bu puan türüyle tercih verilebilmektedir.
Eşit ağırlık öğrenciler için uygulamada olan puan türleri TM-1, TM-2 ve TM-3 şeklinde ayrılmaktadır.
TM-1 puanı matematiğin daha yüksek oranda incelendiği bir alandır. Bu puan türü üzerinden Bankacılık, İşletme, Muhasebe, Maliye, Pazarlama, Uluslar arası Lojistik, Ekonomi, Sigortacılık gibi bölümlere tercih verilebilmektedir.
TM-2 puanı sözel kısmın ve sayısal kısmın yakın oranlarda olduğu puan türüdür. Bu puan türüyle Hukuk, Uluslar arası İlişkiler, Sınıf Öğretmenliği, Kamu Yönetimi ve Bilim Tarihi gibi bölümlere tercih yapılabilmektedir.
TM-3 puanı hesaplanırken ise alan ağırlığı Türkçe ve Edebiyat kısmıdır. TM-3 puanında Çocuk Gelişimi, Sosyoloji, Grafik, Felsefe, Rehberlik Öğretmeni, Danışmanlık ve Arkeoloji gibi bölümlere tercih verebilinmektedir.
Sözel alanı öğrenciler için ise TS-1 ve TS-2 puanları bulunmaktadır.
TS-1 puanında sosyal bilimler dersleri etkilidir. Bu puan ile Coğrafya Öğretmenliği, Reklamcılık, Radyo Ve Televizyon, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, İletişim, Basın ve Yayın, Arkeoloji, Sanat Tarihi ve bu gibi bölümlere tercih verilebilmektedir.
TS-2 puanı ile ise daha çok Türkçe ve Tarih konularının yüzdeleri ağırlık göstermektedir. Bu puan türü ile Tarih Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, Edebiyat Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Film Yönetmeni ve Sanat Tarihi gibi bölümlere tercih verilebilmektedir.
Yabancı Dil alanından tercih verecek kişiler için hesaplanan puan türleri ise Dil-1, Dil-2 ve Dil-3 puanlarıdır.
Dil-1 puanı İngilizce, Fransızca ve İngilizce gibi dünyaca popüler olan diller üzerinde okumak isteyen kişiler için hesaplanan türüdür. Bu puan türü ile Almanca Öğretmenliği, Alman Dili Edebiyatı, Fransızca Öğretmenliği, İngilizce Öğretmenliği, Tercümanlık ve Turizm rehberliği gibi bölümler bulunmaktadır.
Dil-2 puanı ile Yunanca, Arnavutça, Boşnakça, İspanyolca, İtalyanca gibi diller ile bağlantılı konulardaki bölümleri tercih edebilirsiniz. Yunan Edebiyatı, İspanyol Edebiyatı, İtalya Dili ve Edebiyatı gibi bölümler bu alana örnek gösterilebilmektedir.
Dil-3 puanı ile ise Arap Dili, Japon Dili ve Edebiyatı, İbranice, Doğu dillerinde Turizm Rehberliği gibi alanlara girilebilmektedir. Yani Dil-3 puanı doğu dillerine yönelik bir puan türüdür.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

sıfır bir 3 sezon 1 bölüm izle

Güncel Eset Keyleri - Hergün Güncel Key

Yeşil Çay Zayıflatır mı?

sponsor